Управлінський облік 1, Сертифікат CAP (Міжнародна сертифікація CIPA), Сертифікат CPA Ukraine, онлайн-навчання
Тривалість: з 16 лютого по 9 квітня 2025р.
Викладач: Смірнов Юрій, PhD
Місце проведення: онлайн-тренінг
РОЗКЛАД
Дата | День тижня | Час | Години |
16 лютого | неділя | 08:30-13:30 | 5 |
23 лютого | неділя | 08:30-13:30 | 5 |
26 лютого | середа | 19:00-21:30 | 2,5 |
2 березня | неділя | 08:30-13:30 | 5 |
5 березня | середа | 19:00-21:30 | 2,5 |
12 березня | середа | 19:00-21:30 | 2,5 |
16 березня | неділя | 08:30-13:30 | 5 |
23 березня | неділя | 08:30-13:30 | 5 |
26 березня | середа | 19:00-21:30 | 2,5 |
30 березня | неділя | 08:30-13:30 | 5 |
2 квітня | середа | 19:00-21:30 | 2,5 |
6 квітня | неділя | 08:30-13:30 | 5 |
9 квітня | середа | 19:00-21:30 | 2,5 |
ПРОГРАМА курсу
1. Сутність управлінського обліку
1.1. Поняття управлінського обліку
1.2. Користувачі фінансової інформації
1.3. Порівняння управлінського та фінансового обліку
1.4. Управлінський та виробничий облік
1.5. Управлінський процес та роль бухгалтера в ньому
2. Управління витратами
2.1 Класифікація витрат з оцінки запасів
2.1.1.Виробничі та невиробничі витрати
2.1.2.Первинні та додані витрати
2.1.3. Прямі та непрямі витрати
2.1.4.Витрати на продукт та витрати на період
2.1.5. Собівартість виробленої продукції
2.1.6. Собівартість реалізованої продукції
2.2 Класифікація витрат для планування та прийняття рішень
2.2.1. Поведінка витрат
- Постійні та змінні витрати
- Напівпостійні витрати
- Змішані витрати
2.2.2. Метод найбільшого та найменшого значень для їх поділу
2.2.3. Релевантні та нерелевантні витрати
2.2.4. Усувні та непереборні витрати
2.2.5.Неповоротні витрати
2.2.6. Альтернативні витрати
2.2.7.Приростні та маржинальні витрати
2.3 Класифікація витрат для контролю та управління
2.3.1. Нормативні (стандартні) та фактичні витрати
2.3.2. Витрати по центрам відповідальності
2.3.3. Контрольовані та неконтрольовані витрати
2.4 Облік матеріалів
2.4.1. Купівля, зберігання та відпустка матеріалів
2.4.2. Визначення вартості матеріалів, що відпускаються
- метод специфічної ідентифікації
- Метод ФІФО
- метод середньозваженої вартості
2.5 Облік витрат за оплату праці
2.5.1. Види винагород за працю
2.5.2. Облік витрат на оплату праці основного виробничого та допоміжного персоналу
2.5.3. Облік простоїв, понаднормового часу та преміальних
2.5.4. Плинність кадрів та продуктивність праці
2.6 Облік виробничих накладних витрат (ПНР)
2.6.1. Склад виробничих накладних витрат
2.6.2. Розподіл ПНР, вибір бази розподілу, пере- та недорозподілені витрати
2.6.3. Методи перерозподілу витрат допоміжних підрозділів (прямий метод, покроковий метод, метод рівнянь)
2.7 Облік втрат, нормативні та наднормативні втрати
3. Позамовне та попроцесне калькулювання
3.1 Позамовна калькуляція
3.1.1. Характеристика та підхід
3.1.2. Фактична та нормальна позамовна калькуляція та облік пере-або недорозподілених накладних витрат
Особливості обліку втрат при позамовній калькуляції
3.2 Попроцесна калькуляція
3.2.1. Характеристика та підхід
3.2.2. Підрахунок еквівалентних одиниць та обсягу умовно-готової продукції (готових та прирівняних до готових одиниць)
3.2.3. Визначення собівартості одиниці окремо за статтями витрат та загалом
3.2.4. Оцінка готової продукції та незавершеного виробництва (метод середньозваженої та метод ФІФО
3.2.5. Особливості обліку втрат при попроцесній калькуляції
4. Облік витрат комплексного виробництва та побічних продуктів
4.1 Методи розподілу комплексних витрат
4.1.1. Метод натуральних показників
4.1.2. Метод вартості продажів у точці поділу
4.1.3. Метод чистої вартості реалізації
4.1.4. Метод постійного коефіцієнта валового прибутку
4.2 Облік витрат після точки розділу
4.3 Облік побічних продуктів
4.3.1. Характеристика побічних продуктів
4.3.2. Метод обліку в момент фактичної реалізації побічних продуктів
4.3.3. Метод обліку в момент фактичного виробництва побічних продуктів
5. Планування
5.1 Складання основного кошторису, кошторису та кошторисний цикл, етапи складання основного кошторису (операційний кошторис, фінансовий кошторис)
5.2 Операційний кошторис:
5.2.1. Кошторис продажів
5.2.2. Виробничий кошторис та кошторисний рівень запасів
5.2.3. Кошториси використання та закупівель основних матеріалів
5.2.4. Кошторис витрат за оплату праці основних виробничих робочих
5.2.5. Кошторис виробничих накладних витрат
5.2.6. Кошторис торгових та адміністративних витрат
5.3 Фінансовий кошторис:
5.3.1. Кошторисний звіт про прибутки та збитки
5.3.2. Кошторисний звіт про рух коштів
5.3.3. Кошторисний бухгалтерський баланс
6.Контроль та оцінка результатів діяльності:
6.1. Основні рівні аналізу результатів діяльності
6.2. Гнучкі кошториси та переваги їх використання для аналізу порівняно зі статичними кошторисами
6.3. Управління відхиленнями від кошторису
6.4. Нормативна калькуляція та аналіз відхилень
7. Види відхилень
7.1. Відхилення за основними матеріалами
- Відхилення за ціною матеріалів
- Відхилення щодо ефективності використання матеріалів
7.2. Відхилення витрат на оплату праці основного виробничого персоналу
- відхилення за ставкою заробітної плати
- відхилення за продуктивністю праці
7.3. Відхилення по змінним виробничим накладним витратам
- відхилення за витратами
- Відхилення щодо ефективності
7.4. Відхилення за постійними виробничими накладними витратами
- відхилення за витратами
- Відхилення за обсягом
7.5. Відхилення обсягу виробництва
- за ефективністю
- за потужністю
7.6. Відхилення по асортименту основних матеріалів та по виходу продукції
7.7. Відхилення щодо реалізації
8.Калькулювання для прийняття управлінських рішень:
8.1. Калькуляція собівартості з повним розподілом виробничих витрат
8.2. Калькуляція собівартості за змінними витратами
8.3. Відмінність між калькуляцією з повним розподілом виробничих витрат та калькуляцією за змінними витратами
8.4. Порівняння впливу на величину прибутку калькуляції з повним розподілом виробничих витрат та калькуляції за змінними витратами
9. Аналіз «витрати-обсяг продукції-прибуток»:
9.1. Розрахунок точки беззбитковості в одиницях та у грошовому вираженні
9.2. Точка беззбитковості та цільовий прибуток
9.3. Маржа безпеки
9.4. Припущення, прийняті під час аналізу «витрати-обсяг продукції-прибуток
9.5. Аналіз беззбитковості для кількох видів продукції
10. Прийняття управлінських рішень щодо ціноутворення та діяльності:
10.1. Основні фактори, що впливають на рішення щодо ціноутворення
10.2. Ціноутворення «витрати-плюс»
10.3. Цільове ціноутворення
10.4. Ціноутворення при Спецзамовленні
10.5. Рішення про власне виробництво чи закупівлю
10.6. Заміна обладнання
10.7. Рішення про асортимент продукції при обмеженнях за потужністю
10.8. Додавання сегмента (клієнта, продукції) або відмова від нього (ні)
11. Прийняття довгострокових інвестиційних рішень
11.1 Недисконтовані методи оцінки інвестиційних проектів
11.1.1. Метод періоду окупності
11.1.2. Метод облікового коефіцієнта окупності
12. Фінансові показники діяльності підрозділів
12.1. Функціональні та децентралізовані організаційні структури
12.2. Надходження на інвестиції/Рентабельність інвестицій (ROI)
12.3. Залишковий дохід / Залишковий прибуток (RI)
12.4. Економічна додана вартість (EVA)